DIT JAAR VIND DE BOER OP PLAATS IN Linschoten

maak alvast kennis met de deelnemende bedrijven

1. Familie Kreuger; Kromwijkerdijk 15

 

Dit is een familiebedrijf waar zeugen, biggen en vleesvarkens worden gehuisvest. Dit bedrijf heeft de huisvesting aangepast aan de huidige milieu-, welzijns-, en hygiëne eisen.

 

Om een goede indruk van de moderne varkenshouderij te krijgen kunt u vanuit een skybox in de kraamstal kijken, welke beweegbare vloeren heeft voor extra veiligheid van de kleine biggetjes. Vanuit een ruime vergader- en ontmoetingsruimte heeft u een mooi overzicht van de dragende zeugen. De dieren worden hier automatisch gevoerd met behulp van een zender in het oor, maar hebben ook een ruim strobed om in te liggen.

 

De varkens worden gehouden volgens het Beter Voor concept van Albert Heijn in stallen met veel ruimte en daglicht. Daarnaast liggen er op de daken zonnepanelen en is er recent geïnvesteerd in een grote accu om de overtollige stroom op te kunnen slaan er is iemand aanwezig om hier meer informatie over te geven.

 

Voor het goede doel is er koffie, thee en limonade te krijgen.

2. Proeftuin Linschoten; Noord Linschoterdijk 26

 

In De Proeftuin van Linschoten telen wij gezonde groente. Biologisch, kleinschalig, natuur-inclusief, met liefde, aandacht en goede zorg voor de bodem. Wij doen dit om het stukje aarde om ons heen mooier en beter te maken. Steeds meer mensen worden groente-abonnee van De Proeftuin voor 30 weken kraak verse groente rechtstreeks van het land. Zij vinden het belangrijk om te weten waar hun groente vandaan komt. En, zo vertellen zij ons, ze worden ook nog eens heel blij van de goeie smaak en kwaliteit!

 

De verbinding tussen mensen, natuur en akkerbouw is onze passie én missie en die willen we ook heel graag delen met iedereen die op zaterdag 13 april bij ons langs komt! Die dag staat de poort aan de Noord Linschoterdijk (naast de boerderij op nummer 26) in Linschoten wagenwijd open en kunnen kinderen meedoen aan de ‘wie-kweekt-de-grootste-bloem-wedstrijd’, is er een speurtocht over de tuin, rondleidingen voor ouders en uiteraard koffie, thee, sap en wat lekkers. Tot dan!

Kom op de fiets, want parkeren met de auto kan hier niet.

3. Familie Doornenbal; Noord Linschoterdijk 2

 

Op het melkveebedrijf van de familie Doornenbal worden koeien, schapen en paarden gehouden. Het bedrijf maakt deel uit van het Landgoed Linschoten en dit is ook terug te zien in de bouwstijl van de gebouwen.

In de winter verblijven de koeien op stal, maar zodra de grond het toelaat en er voldoende gras in de wei staat gaan de koeien naar buiten en worden deze tot laat in het najaar dag- en nacht geweid. De melk wordt geleverd aan FrieslandCampina die hiervan onder andere lekkere toetjes, kaas en zuiveldranken maakt. Het is mogelijk om een aantal van deze producten te proeven.

 

Naast de koeien zijn de schapen met lammeren te bekijken, is er de gelegenheid tot bloemschikken en kunt u genieten van boerenschepijs van IJsboerderij de Morgen.

4. Familie De Regt; Cattenbroekerdijk 46

 

Hier worden ongeveer 130 koeien gemolken met 2 melkrobots. Dit gaat 24 uur per dag en 7 dagen per week door en is dus ook op de open dag te zien.

Er is iemand van de melkrobot-fabrikant aanwezig om het één en ander toe te lichten. Verder is er iemand van de voerleverancier, die alles over de voeding van jonge kalveren tot oude koeien kan vertellen. Ook zijn er enkele diergeneeskundestudenten aanwezig, die wat over de binnenkant van de koe vertellen.

Er wordt een koe beschilderd, zodat zichtbaar is waar alle organen liggen. Er is gelegenheid om koffie, thee en limonade te nuttigen tegen een kleine vergoeding.

Op diverse locaties worden versnaperingen aangeboden tegen een kleine contante betaling.

Maak gebruik van de fiets, dan geniet u zó veel meer.
De bedrijven zijn te herkennen aan een gele vlag! 

volg ook onze social media voor de laatste updates en nieuwtjes