DIT JAAR VIND DE BOER OP PLAATS IN ZEGVELD

maak alvast kennis met de deelnemende bedrijven

1. Coöperatieve Werktuigenvereniging Ons Belang; Hoofdweg 149

Net na de oorlog werd op 17 maart 1948 de Coöperatieve Werktuigenvereniging ‘Ons Belang’ opgericht. Zegveldse boeren konden met het inhuren van materieel en personeel via de coöperatie gebruik maken van mechanisatie in de landbouw. Dit principe is nog steeds populair. Modern en professioneel materiaal is erg duur in aanschaf en vaak onvoldoende lonend in een boerenbedrijf. Via de werktuigencoöperatie kunnen de boeren uit de omtrek van Zegveld gebruik maken van moderne machines zonder enorme investeringen te doen.

Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan doet C.W.V. Ons Belang mee met de Boer op. Zij geven u graag een rondleiding. Kinderen mogen in de grootste trekker met de grootste banden op de foto en een rondje rijden op traptrekkers.

Ook is er een verkoopkraam met miniaturen van trekkers en werktuigen. Voor koffie, thee, limonade met wat lekkers wordt gezorgd. Er is ook een mogelijkheid om een ijsje te halen van ijsboerderij Vernooij.

2. “Carlshoeve”, Familie Hofland; Hoofdweg 108

Op dit melkveebedrijf in Zegveld zijn 95 melkkoeien en 40 stuks jongvee. Dagelijks worden de koeien gemolken en voorzien van vers voer.

Het jongvee wordt verzorgd in de jongveestal. In de winter verblijven de dieren in de ruime stal.

( Op het dak van de stal wordt groene stroom opgewekt door zonnepanelen voor eigen gebruik )

In het voorjaar gaan de deuren open, genieten de koeien van het groene gras en is er zorg voor de weidevogels.

Kinderen kunnen zich vermaken met skelters. Voor jong en oud is er een broodje knakworst.

Op diverse locaties worden versnaperingen aangeboden tegen een kleine contante betaling.

3. Ooievaarsbuitenstation; Dorpstraat 2

Bij het ooievaarsstation, dat sinds 1980 door enthousiaste vrijwilligers wordt beheerd, is voor jong en oud van alles te beleven. In deze tijd van het jaar zijn de ooievaars terug van de wintertrek en mogelijk kunt u deze door de aanwezige verrekijker op hun paalnesten bewonderen. Ooievaars zoeken hun voedsel in het omringende land en dat is in hun braakballen terug te zien. Ontdek zelf wat er in zo'n braakbal zit en kom er vandaag één uitpluizen! Op het terrein kunt u verder een permanente expositie over de vogels in de omgeving van Zegveld bekijken. Daarnaast lopen er diverse kippen en watervogels op het terrein rond. Kinderen kunnen konijnen komen knuffelen in het kinderhoekje. Verder serveren we koffie, thee en een lekkere bak soep. Er is bij ons een picknickvoorziening en een toilet aanwezig. Wij verwelkomen u graag bij het ooievaarsstation!

4. Beukehof, familie van Dam, Rondweg 24.

Wij, Arjan, Neeltje en Jan van Dam, vormen met zijn drieën een maatschap. Ons melkveebedrijf bevat ongeveer 130 melk- en kalfkoeien en 70 stuks jongvee. We doen mee aan een fokprogramma waar we het ras Holstein kruisen met Jersey, het kalf daarvan wordt gekruist met een Montbéliarde.

Onze melk wordt geleverd aan de “Graafstroom” en komt bij AH in het schap als huismerk kaas met het logo “Beter voor koe, boer en natuur”. Een gedeelte van het land dat we in gebruik hebben, is eigendom van Staatsbosbeheer. We doen mee aan een agrarisch collectief om de botanische waarde van de sloot/weide-kanten hoog te houden.

Er zijn schapen met lammetjes te zien en is er een kraam met verkoop voor het goede doel. Vanaf 12:00 kunt u genieten van een vers broodje hamburger van de BBQ en zijn er overheerlijke biest pannenkoeken te verkrijgen. Verder doorlopend koffie, thee en frisdrank met wat lekkers verkrijgbaar. Kortom: genoeg te zien en te beleven!

5. Familie Kastelein, Milandweg 64 en Rondweg 54

Graag willen we als familie Kastelein jullie ontmoeten op Milandweg 64. Daar genieten momenteel ongeveer 15 koeien van hun

welverdiende zwangerschapsverlof. Na een periode van ongeveer 7 weken brengen zij in het kraamhok hun kalf ter wereld.

Dit gebeurt elk jaar ongeveer 180 keer. Dus wie weet . Verder zijn er ongeveer 100 stuks jongvee te zien van net  geboren tot 2 jaar oud.

Ook kunnen jullie even je rust nemen terwijl kinderen zich vermaken op de luchtkussen.

Creativiteit kun je hier tonen bij het bloemschikken.

Via een betonpad kun je door  de polder naar Rondweg 54 waar het melkvee van de familie Kastelein hun thuis hebben.

Daar worden de ruim 150 melkkoeien elke dag 2 maal gemolken in een 24 stands solydex melkstal. Van de melk wordt de bekende Leerdammer kaas gemaakt.

Dat koeien grote dieren zijn en veel eten kunnen jullie zien aan de maaltijd die klaar staat voor de dieren.

Er is ook een koe te zien die nooit loeit. Ra, ra.

Door de zonnepanelen op beide locaties zijn we zelfvoorzienend van eigen stroom en nog eens 180 huishoudens.

Door de nauwe contacten met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer wordt er sterk in gezet op natuurbeheer en rekening

gehouden met plant en dier.

Kom het mee te beleven want er is te veel om op te noemen.

Op deze locatie is er gelegenheid tot bloemschikken.

Maak gebruik van de fiets, dan geniet u zó veel meer.
De bedrijven zijn te herkennen aan een gele vlag! 

volg ook onze social media voor de laatste updates en nieuwtjes